Festiwal Nauki, Techniki i Sztuki w Łodzi
PROGRAM FESTIWALU

Zmydlanie tłuszczów.
Numer imprezy:229
Blok tematyczny:Piknik Naukowy
Rodzaj imprezy:
Data: 23.04-24.04
Godzina rozpoczęcia: 10:00
Godzina zakończenia: 18:00
Opis imprezy: Tłuszcze zwierzęce i oleje roślinne są głównymi substancjami wykorzystywanymi w reakcji zmydlania. W tradycyjnym, jednoetapowym procesie, trigliceryd jest traktowany silną zasadą (np. ługiem sodowym), który przyspiesza rozszczepienie wiązania estrowego i tworzy się sól kwasu tłuszczowego (mydło) i glicerol (gliceryna). Sole sodowe i potasowe kwasów tłuszczowych to mydła dobrze rozpuszczalne w wodzie, natomiast sole metali dwuwartościowych, np. Ba2+, Ca2+, Pb2+ tworzą mydła nierozpuszczalne. W czasie pokazu Członkowie Sekcji Biochemicznej Studenckiego Koła Naukowego Biologów będą wytwarzać mydła, wykorzystując do tego celu m.in. smalec, masło.
Adresaci imprezy: Wszyscy zainteresowani
Organizator:Uniwersytet Łódzki - Wydział Biologii i Ochrony Środowiska    
Miejsce imprezy: Manufaktura
Adres: Karskiego 5
Sala nr:
Prowadzący: Mgr Justyna Matczak, Studenckie Koło Naukowe Biologów - Sekcja Biochemiczna (SBKNB) działające przy Instytucie Biochemii UŁ
Zgłoszenie uczestnictwa Nie jest wymagane
  WSTECZ

             

Partnerzy

 

 

Organizatorzy

Łódzka Rada federacji Stowarzyszeń Naukowo – Technicznych NOT

Wspierający