PROGRAM
Informacje dodatkowe
PROGRAM FESTIWALU
Zmydlanie tłuszczów. | |
Numer imprezy: | 229 |
Blok tematyczny: | Piknik Naukowy |
Rodzaj imprezy: | |
Data: | 23.04-24.04 |
Godzina rozpoczęcia: | 10:00 |
Godzina zakończenia: | 18:00 |
Opis imprezy: | Tłuszcze zwierzęce i oleje roślinne są głównymi substancjami wykorzystywanymi w reakcji zmydlania. W tradycyjnym, jednoetapowym procesie, trigliceryd jest traktowany silną zasadą (np. ługiem sodowym), który przyspiesza rozszczepienie wiązania estrowego i tworzy się sól kwasu tłuszczowego (mydło) i glicerol (gliceryna). Sole sodowe i potasowe kwasów tłuszczowych to mydła dobrze rozpuszczalne w wodzie, natomiast sole metali dwuwartościowych, np. Ba2+, Ca2+, Pb2+ tworzą mydła nierozpuszczalne. W czasie pokazu Członkowie Sekcji Biochemicznej Studenckiego Koła Naukowego Biologów będą wytwarzać mydła, wykorzystując do tego celu m.in. smalec, masło. |
Adresaci imprezy: | Wszyscy zainteresowani |
Organizator: | Uniwersytet Łódzki - Wydział Biologii i Ochrony Środowiska |
Miejsce imprezy: | Manufaktura |
Adres: | Karskiego 5 | Sala nr: |
Prowadzący: | Mgr Justyna Matczak, Studenckie Koło Naukowe Biologów - Sekcja Biochemiczna (SBKNB) działające przy Instytucie Biochemii UŁ |
Zgłoszenie uczestnictwa | Nie jest wymagane |
WSTECZ |