Festiwal Nauki, Techniki i Sztuki w Łodzi
PROGRAM FESTIWALU

Z czym się to je? – E415 i E410
Numer imprezy:241
Blok tematyczny:Piknik Naukowy
Rodzaj imprezy:
Data: 23.04-24.04
Godzina rozpoczęcia: 10:00
Godzina zakończenia: 18:00
Opis imprezy: Prezentacja hodowli bakterii Xanthomonas campestris, produkujących ksantan- popularny zagęstnik używany w przemyśle spożywczym do produkcji deserów mlecznych, budyniów czy kisieli. Zostaną również pokazane gotowe dodatki do żywności wykorzystywane przez przemysł spożywczy. Zainteresowani będą mogli samodzielnie dodać mieszaninę gumy ksantanowej i carobu do mleka lub wody obserwując jednocześnie jak zmienia się ich konsystencja.
Adresaci imprezy: Wszyscy zainteresowani
Organizator:Uniwersytet Łódzki - Wydział Biologii i Ochrony Środowiska    
Miejsce imprezy: Manufaktura
Adres: Karskiego 5
Sala nr:
Prowadzący: Marta Nowak, Studenckie Koło Biotechnologiczno-Mikrobiologiczne (SKN BIO-MIK) działające przy Katedrze Mikrobiologii Przemysłowej i Biotechnologii UŁ
Zgłoszenie uczestnictwa Nie jest wymagane
  WSTECZ

             

Partnerzy

 

 

Organizatorzy

Łódzka Rada federacji Stowarzyszeń Naukowo – Technicznych NOT

Wspierający