PROGRAM
Informacje dodatkowe
PROGRAM FESTIWALU
Nowe perspektywy dla egzopolisacharydów bakteryjnych | |
Numer imprezy: | 322 |
Blok tematyczny: | Nauki przyrodnicze |
Rodzaj imprezy: | wykład |
Data: | 21.04 |
Godzina rozpoczęcia: | 12:30 |
Godzina zakończenia: | 12:50 |
Opis imprezy: | Polisacharydy są szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako środki poprawiające lepkość i strukturę produktów, jako stabilizatory, środki żelujące lub substancje wiążące wodę. Obecnie na globalnym rynku dominują polisacharydy syntetyzowane przez rośliny oraz glony, głównie skrobia, galaktomannan, pektyny, karagen oraz alginian. W 2008 roku rynek ten wyceniono na ponad 4 mld USD, przy czym jedynie 6% całkowitej wartości rynku stanowiły egzopolisacharydy bakteryjne (EPS). Coraz chętniej jednak wykorzystuje się EPS pochodzenia bakteryjnego, ponieważ posiadają unikalne właściwości reologiczne, wysoki poziom czystości, cechują się wyższą jakością oraz mogą być wytwarzane w dużych ilościach. Zwykle stosowane w celu poprawy tekstury i walorów smakowych jogurtów i innych produktów mlecznych np. sera, znalazły również wiele zastosowań na obszarach takich jak przemysł (tkaniny, kosmetyki itp.), zdrowie (medycyna i farmaceutyki) oraz ochrona środowiska (rekultywacja, flokulacja, czynniki absorbujące metale ciężkie itp.). Nieodłączna biokompatybilność i pozornie nietoksyczny charakter niektórych z tych egzopolisacharydów skłoniło do zastosowania ich w medycynie, jako podłoża lub matryce w inżynierii tkankowej, do produkcji opatrunków na rany, co czyni je bardziej atrakcyjnymi w stosunku do polisacharydów otrzymywanych z roślin i mikroalg. Niektóre EPS są stopniowo degradowane in vivo, dzięki czemu dobrze nadają się do stosowania w celu kontrolowanego uwalniania leku. Prowadzone badania naukowe sugerują również, iż niektóre EPS bakteryjne posiadają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwrzodowe, immunomodulujące, przeciwwirusowe oraz właściwości obniżające stężenie cholesterolu. Mimo, iż egzopolisacharydy są już szeroko stosowane w wielu gałęziach przemysłu, to kamieniem milowym będzie możliwość wykorzystania ich w celu promocji zdrowia, a ich różnorodność strukturalna oraz funkcjonalna otwiera drogę do innowacji. |
Adresaci imprezy: | wszyscy zainteresowani |
Organizator: | Politechnika Łódzka - Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności |
Miejsce imprezy: | Centrum Kształcenia Międzynarodowego IFE, PŁ |
Adres: | ul. Żwirki 36, budynek A16 | Sala nr: | sala 5 |
Prowadzący: | Magdalena Oleksy |
Zgłoszenie uczestnictwa | Nie jest wymagane |
WSTECZ |